VARNING FÖR BEDRÄGERIER

Denna information beror på att flera medlemmar i föreningen har råkat ut för försök till bankbedrägeri. Enligt polisen är följande ett vanligt försök. Detta rågade jag ut för. En vältalig och lätt stressad herre ringer upp och meddelar att ett av mina kontokort på Swedbank blivit kapat och kontot har delvis tömts på pengar. Eftersom jag inte har något konto på denna bank, så säger jag att det måste vara fel, mina konton finns hos Handelsbanken. Efter 10 minuter ringer en annan herre upp och säger att han från Handelsbanken, och att bankerna har gemensamma rutiner för att spåra trojaner, som just nu infekterar bankerna IT-system. Man behöver min hjälp för att spåra dessa. (Efteråt hör jag precis hur det är upplagt, men inte när det pågår!!!!) Banken behöver min banklegitimation genom att jag loggar in på min bankdosa, där det kommer en sifferkombination, som skall besvaras med id-koden. Detta gör jag, tre gånger och ”banktjänstemannen ” tackar och säger att jag inte bör röra mina konton på 24 timmar för att inte störa processen, och samtalet avslutas. Efter 10 minuter börjar jag fatta, och ringer upp Handelsbanken som ögonblickligen spärrar min bankdosa, och ber mig polisanmäla händelsen. Polisen är mycket intresserad av alla detaljer och ber mig sprida detta. Hela förfarandet är väl känt hos polisen. Eftersom vi är en hel del äldre i föreningen, så vill jag varna alla! Gunilla Johnson